One of the most frequently asked questions by separated parents in the United Kingdom is: at what age does statutory child maintenance legally end?
Under Section 55 of the Child Support Act 1991, the statutory jurisdiction of the Child Maintenance Service (CMS) is inextricably linked to the qualifying child's age, educational status, and eligibility for UK Child Benefit.
The Baseline Rule: Age 16 or Up to Age 20
The legal liability to pay statutory child maintenance ceases automatically under the following statutory conditions:
- Age 16 (General Threshold): Child maintenance liability ends on the last day of August following the child's 16th birthday if the young person leaves full-time non-advanced education to enter full-time employment or an apprenticeship.
- Up to Age 20 (Approved Education): If the young person remains in approved full-time non-advanced education, maintenance liability continues up until their 20th birthday (or the date they cease their course, whichever comes first).
- A-Levels / AS-Levels
- Scottish Highers / Advanced Highers
- International Baccalaureate
- T-Levels
- Vocational Qualifications (NVQ / SVQ Levels 1, 2, or 3)
- BTEC National Diplomas or Certificates
- University undergraduate degree courses (BA, BSc, LLB, etc.)
- Higher National Diplomas (HND) or Foundation Degrees
- Employer-funded apprenticeships (where the young person receives a contractual wage)
- Any course at Level 4 or above on the National Qualifications Framework.
- Schedule 1 Children Act 1989: Either parent (or the adult child themselves after turning 18) can apply to the Family Court for an order requiring a parent to contribute towards university tuition fees, hall of residence accommodation, and living maintenance costs.
- Child Maintenance Consent Orders: If the parents signed a financial consent order during divorce proceedings specifying that maintenance continues through university education, that order remains fully enforceable in the Family Court.
- 31 August: When a child completes GCSEs or equivalent and does not continue into sixth form.
- 30 November: For autumn course completions.
- 28 February: For winter educational departures.
- 31 May: For spring term departures.
What Qualifies as "Full-Time Non-Advanced Education"?
The CMS statutory regulations define full-time non-advanced education as courses averaging more than 12 hours of supervised study per week, including:
What Does NOT Qualify?
The University Degree Distinction
A widespread misconception among parents is that the CMS enforces maintenance while a son or daughter is studying at university. This is statutory law error.
The moment a child commences an advanced higher education course (university degree), statutory CMS jurisdiction ceases completely. However, parents have alternative legal remedies:
Child Benefit Terminal Dates
The CMS coordinates case closures with HMRC Child Benefit quarterly terminal dates: