When Does Child Maintenance Legally Start Accruing?
A frequent point of dispute between separating parents is whether child maintenance can be claimed retrospectively. Under Regulation 12 of the Child Support (Maintenance Calculation) Regulations 2012, the statutory "effective date" is strictly defined as the date on which the CMS contacts the paying parent regarding the application, or provides written notice.
If a parent leaves the family home in January but the application to the CMS is only lodged in October, no statutory arrears can be claimed for the intervening 10 months. The family courts will generally not backdate periodic maintenance for minors beyond the date of the formal application unless an existing court order was breached.